ZZakupowe tipy
Zdrowe zakupy – dekalog Twojej zakupowej listy!
24 lutego 2017
Obecnie występuje wiele różnych opinii na temat tego, co jest zdrowe, a co nie. Jedzenie powinno być nie tylko smaczne ale i zdrowe, dostarczać niezbędnych składników odżywczych, być bogate w witaminy i minerały. Co zatem warto jeść i na co zwracać uwagę podczas planowania zakupów spożywczych?
Butelka na wodę – tylko szklana
Kupując wodę staraj się wybierać tą w szklanej butelce, gdyż z butelek szklanych nie wydostają się składniki chemiczne co wiąże się z tym, że jakość wody zostaje zachowana.
Unikaj butelek plastikowych gdyż z nich do wody przenika składnik zwany PBA, który przyczynić się może do wielu problemów zdrowotnych. Co prawda większość substancji chemicznych zostało usuniętych z butelek jednak z czasem te które pozostały i tak przedostaną się do wody.
Zdrowa żywność – postaw na produkty organiczne
Produkty nieorganiczne często są pokryte środkami chemicznymi, które zabijają drobnoustroje, ale negatywnie wpływają na ludzki organizm. Ponadto przy wykorzystaniu sztucznych nawozów przyspiesza się wzrost produktów nieorganicznych. Twój organizm nie najlepiej może poradzić sobie z wykorzystywanymi w tym sztucznymi środkami chemicznymi.
W przeciwieństwie do produktów nieorganicznych jedzenia organiczne charakteryzuje się niewielką ilością pestycydów. Oprócz tego produkty organiczne posiadają większą liczbę witamin, antyoksydantów i minerałów, które sprawiają, że jesteś zdrowszy. Możesz sprawdzić ranking wód mineralnych.
Gwarancja zdrowej diety – kolory tęczy
Podstawą zdrowej diety jest różnorodność składników odżywczych. Dokonując zakupów kieruj się różnokolorowością produktów, które nabywasz gdyż paleta barw którą nabędziesz zagwarantuję zróżnicowanie Twojej diety.
Owoce – najlepsze z małą ilością cukru
Zbyt duża ilość cukru może doprowadzić do nadwagi. Wybieraj owoce z niską zawartością cukru. Za ich przykład mogą posłużyć jagody, maliny czy truskawki.
Zielone warzywa – wybieraj jak najciemniejsze
Im ciemniejsze warzywo tym więcej witamin, minerałów i antyoksydantów ono zawiera. Unikaj na przykład sałaty lodowej, nie wahają się jeść sałaty składającej się z mieszanki szpinaku.
Jajka - z wolnego wybiegu
Przede wszystkim oceniaj jajko po kolorze żółtka. To pochodzące od kury, która sama znalazła sobie naturalne pożywienie będzie miało barwę pomarańczową. Kura, która jest naturalnie karmiona zniesie jajko naprawdę dobrej jakości, które bogate będzie chociażby w naturalny tłuszcz.
Żółtko jajka zniesionego przez kurę karmioną ziarnem będzie po prostu blade.
Mięso – najlepsze zwierząt karmionych trawą
Aby zwierzęta hodowlane szybciej przybierały na wadze są karmione ziarnem. Dla krów nie jest to dobre pożywienie, gdyż ich mięso stanie się niewysokiej jakości. Natomiast mięso krów karmionych trawą będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu jak i zawierać będzie dobre dla człowieka tłuszcze omega3.
Ryba – najlepsza dzika
Ryby żyjące w naturalnych warunkach, a więc te żywiące się naturalnymi składnikami w przeciwieństwie do tych specjalnie hodowanych mają w sobie mniej tłuszczu, a więcej białka.
Źródła kwasów tłuszczowych omega 3 – pamiętaj o nich
Niedobór kwasu tłuszczowego omega 3 może doprowadzić do tego, że przybierzesz na wadze. Ponadto ich niewłaściwa ilość może przyczynić się do utraty giętkości stawów, osłabienia układu odpornościowego czy serca. Nie ma co ukrywać, są one niezwykle ważne dla naszego zdrowia.
Żywność przetworzona - powiedz jej nie
W wyniku przetwarzania żywność traci swoje właściwości odżywcze. Przykładem jest przetworzona biała mąka która po przeróbce nie posiada większości witamin czy minerałów.
Komentarze