ZZakupowe tipy
Wykorzystaj promocje i okazje
4 października 2020
1. Wybieranie produktów, które są pełnowartościowe, a jednocześnie naturalne
Przetworzona żywność nie należy do najtańszych. Naturalne produkty na ogół okazują się znacznie tańsze: pęczak, brązowy ryż, kasza gryczana lub jęczmienna to tylko kilka podstawowych produktów, które są niezbędne w zdrowej diecie. Chcąc jeść zdrowo, należy z całą pewnością unikać mocno przetworzonego, niezdrowego jedzenia - naszemu zdrowiu nie służą popularne, słodkie płatki śniadaniowe, zamiast których lepiej wybrać zwykłe płatki owsiane. Również gotowe sosy, które można dostać w niemal każdym sklepie, nie są najlepszym wyborem. Zamiast sosu pomidorowego ze słoika, warto wybrać zrobienie własnego - wystarczy kupić krojone pomidory i doprawić je czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. To rozwiązanie nie tylko zdrowsze, ale również znacznie tańsze.
2.Zamrażanie jedzenia sezonowego
Każdy wie, iż owoce i warzywa najtańsze są w sezonie. Zimą najmniej zapłacimy za ziemniaki, gruszki oraz jabłka, z kolei takie owoce jak maliny i truskawki najmniej kosztują latem. Warto więc w sezonie zakupić większe ilości danych owoców lub jarzyn, a następnie je zamrozić - mrożonki nie tracą wartości odżywczych, a ich przygotowanie jest bardzo proste i pozwala na urozmaicenie diety. Warto pamiętać, iż korzystanie z jarzyn i owoców sezonowych to prosty sposób na urozmaiconą i zdrową dietę, a także na oszczędzanie.
3. Tańsze produkty białkowe
W zdrowej i zbilansowanej diecie nie może zabraknąć białka - jego doskonałym źródłem są ryby, jednak świeży łosoś czy tuńczyk jest dość kosztownym pożywieniem. Można więc spożywać je od czasu do czasu - to jeden z najlepszych sposobów na dostarczenie organizmowi białka. Jego źródłem jest również nabiał - twaróg lub serek wiejski, tuńczyk w puszce oraz jajka. Te produkty są zdrowe i smaczne, a także znacznie tańsze.
Białko można odnaleźć również w pokarmach roślinnych - jego wspaniałym źródłem jest czerwona i zielona soczewica, fasola oraz ciecierzyca.
4.Wykorzystywanie promocji
Śledzenie promocji w okolicznych sklepach może wydawać się kłopotliwe i uciążliwe, jednak warto wyrobić sobie taki nawyk. W wielu supermarketach można natknąć się na wyprzedaże owoców oraz warzyw - warto kupić je w niższych cenach, a następnie zaplanować posiłki z ich wykorzystaniem. W promocji nierzadko można dostać brokuły, banany oraz natkę pietruszki. Wiele osób rezygnuje z kupna przecenionych bananów, obawiając się ich wyglądu - warto wiedzieć, że nawet źle wyglądające banany, niemające idealnie żółtej barwy, są smaczne, zdrowe i bezpieczne do spożycia. Dostarczają cennych witamin i soli mineralnych - czarna skórka nie świadczy bowiem o tym, że banan jest zepsuty.
5.Warto kupować mrożonki!
Promocje można spotkać w sklepach, sklepikach i na bazarach. Do jedzenia nadaje się każdy owoc, który jest twardy w dotyku. Mrożonki to wygodne i praktyczne rozwiązanie - zachowują wszystkie wartości odżywcze owoców i warzyw i pozwalają na długie ich przechowywanie. Sprawdzają się zwłaszcza zimą - wówczas dostęp do świeżych owoców jest niewielki, a ich ceny gwałtownie wzrastają.
6.Produkty własnych marek
Hiper- i supermarkety na ogół oferują produkty własnych marek - są one tańsze niż produkty znanych i popularnych marek, a często nie różnią się zupełnie jakością ani składem. Nie ma więc sensu przepłacać - ryż, kasza, oliwki lub orzechy marki własnej będą smakować tak samo, jak te same produkty reklamowanych i znanych firm. Zazwyczaj jedyna różnica to... wygląd opakowania.
Komentarze